[...] - twaróg + jogurt ze zbożami Jak na razie bez większych odstępstw od diety. Jedynie co mnie teraz kusi to ten ser gouda, dobry jest. Przymierzam się też do zrobienia jakiejś ryby, ale muszę najpierw policzyć składniki odżywcze w takim posiłku. Zastosowałbym ją zamiennie zamiast kurczaka, bo trochę mi się to już znudziło. Jedyne co mi się nie [...]
wieksza czesc zrodlel bialka w Twojej diecie to nabial pelnowartosciowe zrodla w zrzucie powyzej to jedno jajko i 100g ryby - to raptem 23g, gdzie znabialu bialka masz kolo 45g, reszta ze zrodel roslinnych nabial moze byc dodatkiem do diety, a nie jej podstawą brakuje w Twojej diecie swiezych warzyw i owocow posilki sa niskoodzywcze, Nie sa [...]
No... A teraz uważnie przeczytaj to: "1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed [...]
[...] za dużo myślę czasami) bo ogólnie to ja doskonale wiem,że składniki odżywcze liczy się dla produktów przed przyrządzeniem i tak zawsze robiłam,ale....jeśli chodzi o mięso/ryby to zawsze ważę już po zrobieniu tak więc z piersi która ma dobre 200g dla mnie to jest 120-130g i tak samo z wołowiną (tutaj spora różnica) tak liczyłam i liczę do [...]
[...] Można zjadać 200g kury, 100g ryżu, 10g oliwy z oliwek, 1 pomidora i średnio co 3 godziny odczuwać głód i łaknienie. a można zjadać 1 jajko, 100g innego mięsa, 100g tłustej ryby, 10g oliwy z oliwek + gama zielonych warzyw (w przypadku posiłku z białym ryżem już tylu cennych warzyw nie zmieścimy, przykro mi) i czuć się nasyconym, odżywionym i [...]
[...] uzupełnienia. Ostatni posiłek nie musi być pozbawiony węglowodanów, lecz wszystko zależy od rozkładu makroskładników i bilansu kcal w ciągu dnia. Warto wprowadzić również ryby, które bogate są w kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, wapń, witaminy z grupy B, oraz pozostałe istotne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Oczywiście pamiętaj o [...]
[...] do przebudowy tkanki miesniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spozywac bialka, ktorych sklad aminokwasow jest pelny. Zalicza sie do nich bialka zwierzece: drob, ryby, wolowina, cielecina, jaja, mleko, chudy twarog oraz inne przetwory mleczne. Przyjelo sie, ze ilosc spozywanego bialka dziennie powinna wynosic 2-3g na kg masy ciala. [...]
[...] do przebudowy tkanki miesniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spozywac bialka, ktorych sklad aminokwasow jest pelny. Zalicza sie do nich bialka zwierzece: drob, ryby, wolowina, cielecina, jaja, mleko, chudy twarog oraz inne przetwory mleczne. Przyjelo sie, ze ilosc spozywanego bialka dziennie powinna wynosic 2-3g na kg masy ciala. [...]
[...] co do diety: Unikaj w diecie potraw i produktów, które są dla ciebie alergiczne. Włącz więcej warzyw do twojej diety Piecz, smaż, gotuj na parze swoje warzywa Chude mięso i ryby są w porządku Jajka są o.k. jeśli nie jesteś na nie uczulony Produkty z ziaren, włączając w to: mąkę owsianą, otręby owsiane, całe i pocięte ziarna pszenicy jeśli nie [...]
I tak: Śniadanko: - kawka ricore 1:1 z mlekiem 1,5% - 2 jajka gotowane na twardo lub jajecznica z dwóch jaj - 1 kromka chlebka razowego z chrzanem i wedliną mało białka, brak zdrowych tłusczów, to jest posiłek dający power na cały dzień i możesz do niego wsadzić aż 30% swojego dziennego zapotrzebowania i dobrze jak jest w nim wszystko II [...]
[...] Zatem odżywiaj się odpowiednio, włączając do twojej diety następujące składniki: *Dużą ilość węglowodanów złożonych (pełne ziarno soczewicy, fasoli i garbanzo), białka (ryby, mleko i jajka, tłuszczów (najlepiej oleje z ryb zimnych wód, np, tuńczyk, i oliwę z oliwek). *Przyjmuj dodatkowe składniki odżywcze, jak pylek pszczeli, żeń-szeń, [...]
[...] smalcu i masła. Wystarczająca ilość tłuszczu zwierzęcego dostarczana jest bowiem z produktami mięsnymi i mlecznymi. Ważną pozycję w jadłospisie sportowca powinny stanowić ryby, które dostarczają nie tylko wartościowego białka, ale i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których udział w ogólnej puli energii powinien wynosić ok. 2%. Białko - [...]
[...] że w społeczeństwach zachodnich niedobory tej witaminy występują, podobnie jak wystepują niedobory długołańcuchowych kwasów omega 3 pomimo iż głównym źródłem ich są ryby i żadne pokarmy roślinne poza algami - ich nie dostarczają. Ważne jednak jest to, że dieta mieszana, uwzględniająca pokarmy poch. zwierzęcego stwarza możliwość pełnego [...]
[...] pomidor, morele. Witamina D Znaczenie: Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, odpowiada za jakość kości Niedobór powoduje: Krzywicę Występowanie w pożywieniu: Tran, ryby, jaja, mleko, masło Witamina E Znaczenie: Jest silnym utleniaczem, chroni naczynia krwionośne i erytrocyty przed uszkodzeniem. Niedobór powoduje: Zaburzenia [...]
[...] w produktach bogatych w białko, w mięsie, rybach, nabiale, maśle orzechowym. Bardzo istotne dla dziecka są tłuszcze z grupy omega-3 oraz witamina D. Najlepsze ich zrodla to ryby i owoce morze(łosoś, pstrąg,makrela,sardynki.szprotki,zawart w nich jod będzie wykorzystany przez tarczyce plodu). Ryby trzeba spozywac co najmniej 2 razy w tygodniu. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] dokładnie, musiałbym przeliczyć dokładnie podaż wit. E i kwasów polienowych. "Na oko" myslę, że koło 30 - 50g w ciągu dnia Niestety nie przepadam za łososiem. Jakie inne ryby mogą to jeszcze by? Makrela? I czy mogą to być ryby mrożone, które łatwo dostanę kupić w sklepie typu Biedronka/Lidl (to mam w pobliżu) - w biedronce masz bdb łososia, [...]
[...] pierwiastków, równoważących kwasotwórczy wpływ innych, pochodzących z zbóż, mięsa i jego przetworów powinny być warzywa oraz owoce. Źródłem białka powinno być mięso chude, ryby chude, jaja kurze oraz owoce morza. Źródłem tłuszczy powinny być ryby tłuste, olej lniany, oliwa z oliwe, tran. Ze względu na nie odpowiedni stosunek kwasów [...]
[...] spożywać 6 posiłków w ciągu dnia,śniadanie ma być pożywne i zawierać najwięcej kcal i składać sie z węglowodanów o niskim IG (płatki owsiane/ryż brązowy itd),białka (jajka,ryby,ser twarogowy,mięsa drobiowe wołowe itd) tłuszczu (oliwa z oliwek,tran,lniany,orzechy,pestki z dyni itd) i warzyw,drugi posiłek ma być taki sam jeżeli chodzi o składniki [...]